Halebensmerter

Våre kiropraktorer utfører full utredning og behandling av halebenssmerter, og er en av få klinikker i Norge som spesialiserer seg på dette. 

Vår Kiropraktor Sara Nordanger har spesialisert seg på behandling og utredning av halebensmerter. Hun har bred erfaring fra sine 6 år på Ullevål sykhus, og bekken og barn.

Årsaker til halebeinsmerter

Det kan være mange ulike årsaker til halebeinssmerter.  Smertene oppstår som regel etter et fall på rumpa, etter fødsel, i svangerskap, en for lang sykkeltur, eller lengre perioder med sittestilling på hardt underlag. Brist, brudd, eller dislokasjoner som følge av dette fører til halebensmerter. Halebensmerter er ofte verst når man sitter, og noen ganger når man ligger på ryggen.  

Noen ganger oppstår halebensmerter med ukjent grunn. Det er ikke alltid halebensmertene kommer fra selve halebenet. Ofte kan smertene være referert fra en muskelknute, fra en skiveutbukning, eller prolaps, eller fra tarmsystemet.  Les mer om forkskjellige muskelknuter som fører til halebeinsmerter her.

Her på Fetsundkiropraktorsenter vil du bli godt tatt imot om du har halebeinsmerter. Du vil få en grundig undersøkelse hos Sara som har kompetanse på haleben. Riktig diagnose er viktig for riktig behandling. 

Hvordan behandle halebensmerter?

Det er mange måter å behandle halebein smerter på, men det viktigste er å finne ut om det faktisk er halebeinet du har vondt i og ikke en prolaps, muskelknute eller refererte smerter fra andre ledd som forårsaker smertene dine. Etter at undersøkelse og sykehistorie er tatt, så kan behandlingen starte. Det er 2 måter å justere halebenet på. En fra innsiden og en på utsiden. På utsiden bruker vi et instrument som kalles en “aktivator” som er veldig skånsomt og effektiv. Fra innsiden er det mye mer direkte – Her bruker behandleren en hanske, en finger går inn i rektum/anus og forsiktig drar i halebeinet tilbake til den normale posisjonen.

Behandlingen kan være litt ubehagelig, men er ikke vond. Og hele prosedyren tar ikke mer enn et par minutter, det er ingen “knekke” lyd, det er en lett, skånsom mobiliserende teknikk for halebeinet og leddbåndene ved sacrum.

Justering fra innsiden brukes vanligvis om justeringen fra utsiden med aktivator og andre behandlingsteknikker som beskrevet nedenfor har hatt lite effekt. Det trengs svært sjelden mer enn 6 behandlinger.

Kiropraktisk justering av halebein, korsrygg og bekken

Om halebein smertene er referert fra korsrygg eller bekken, eller om du har gått med dette lenge, er det ofte at kroppen kompenserer med korsrygg og bekken og vi justerer også ofte områdene her ved halebein smerter. Ved en kiropraktisk justering frigjøres et låst ledd ved et dytt inn i leddene. Dette fører til en bedring av bevegelsen i leddet, en umiddelbar avspenning av overspent muskulatur, og du vil kjenne smertelindring med en gang. En knekke lyd høres ofte i forbindelse med en kiropraktisk justering. Behandlingsmetoden er dokumentert trygg og effektiv. Det er normalt med lette, forbigående reaksjoner etter kiropraktorbehandling, som lokal ømhet, stølhet og tretthet.

Imotsetning til justering av halebeinet hvor det ikke kommer noen knekke lyd, så vil en justering av bekken eller korsrygg ofte gi en “knekke” lyd. Lyden som kan høres ved en justering er frigjøring av gasser inne i ett ledd, dette er helt ufarlig hvis utført av kvalifisert kiropraktor.

Andre teknikker som blir brukt ved behandling av halebeinsmerter:

Muskelmassasje 

Tørrnålteknikk

Bindevevsmassasje

Mobiliseringsbehandling

Hjemmeøvelser og ergonomiske råd

    • bruk av sitteringpute
    • varme og kuldeterapi
    • Bekkenbunn avspenning/trening
    • Styrkeøvelser for muskler som støtter halebein