Triggerpunktsmassasje – Hva, Hvordan og Hvorfor!

Kiropraktorene på Fetsund Kiropraktorsenter jobber ikke bare med ledd! Å bruke triggerpunktsmassasje for å løsne opp i vonde muskler, er ofte nødvendig for å få ordentlig bukt med smertene. Kiropraktor Marie Hermansen benytter seg ofte av triggerpunktsmassasje. Gjerne sammen med andre behandlingsmetoder.

Triggerpunkt – Hva er det?

Her strides (som alltid) de lærde. Vi skal prøve å gi deg en så god forklaring som mulig, basert på det vi vet nå.

Triggerpunkt kommer av det engelske ordet “trigger” eller “avtrekker”.

Triggerpunkter er muskler som kan identifiseres som ekstra stramme og ikke minst, vonde ved berøring.

I tillegg til dette vil disse musklene produsere såkalte “radikulære smerter” eller “strålende smerter”,  til andre steder i kroppen.

Noen ganger kommer en lokal “sammentrekning” eller “minikrampe”, ved trykk på den vonde muskelen.

Årsaken til at triggerpunkt oppstår kan være sammensatte, men det kan også være tegn på underliggende sykdom.

Det er derfor viktig at en kompetent terapeut gjør en god undersøkelse og får all relevant informasjon, før behandlingstiltak iverksettes. 

I de aller fleste tilfeller er det stress, søvnmangel, inaktivitet og muskulære spenninger som er hovedårsaken.

 

Bildet viser hvordan triggerpunkt avmerket med “x” kan oppleves som smerter bak øyne, på siden av kjeven og opp bak hodet. Dette opplever mange som spenningshodepine.

 

Hvordan utføres triggerpunktsmassasje?

Ved å holde et jevnt trykk på muskelen, vil muskelen etter hvert “gi slipp” eller “mykne”.
Ved bruk av nåler, vil man kjenne et lite “rykk” i muskelen, som da ofte vil “aktivere” for så å “deaktivere” triggerpunktet etterpå. De strålende/radikulære smertene som kommer som følge av muskelspenningen avtar, og pasienten kjenner seg bedre av smertene.

Selve behandlingen vil kunne oppleves som både godt og vondt på en gang. Det å treffe selve punktet, er en forløsende opplevelse.
Noen kan kjenne seg litt “ømme” og “støle” i musklene etter behandling, men disse bivirkningene avtar som regel etter 1-2 dager eller samme kveld.

Hvorfor bruke triggerpunktsmassasje?

Triggerpunktsmassasje burde utføres i sammenheng med andre tiltak. Eksempelvis; trening, egen hjelp, ergonomi og ofte andre behandlinger.

Som nevnt tidligere er triggerpunktsmassasje et godt verktøy for å sette riktig diagnose på et problem.

For eksempel den første illustrasjonen; Her ser vi at en klassisk spenningshodepine kan være som følge av ett eller flere triggerpunkt. Dette kan behandles med bla. både triggerpunktsmassasje, nålebehandling og manipulasjonbehandling. 

Triggerpunkt fra Gluteus Medius kan gi smerter helt ned til ankelen. Dette spiller en rolle i når det vurderes behandling og treningstiltak ved korsryggsmerter med stråling ut i ben.

Andre ting triggerpunktsmassasje kan hjelpe mot inkluderer blant annet:

Pirformissyndrom: 
En av setemusklene, piriformis muskelen, blir stram og kan gi smerter fra setet og ned mot lår/lyske og ben.

Smerter i arm og skuldre: 
Stramme muskler og triggerpunkt rundt skulderen og fremside av nakken, kan gi smerter fra skulderen og helt ned i fingertuppene.

Fibromyalgi: 
En rekke triggerpunkt for forskjellige steder i kroppen. Triggerpunktsmassasje kan ofte være med å hjelpe.

Lyskestrekk/Illiopsoas myalgi/stram hofteleddsbøyer: 
Kjært barn har mange navn! Triggerpunkt i denne muskelen kan gi smerter i korsryggen, ned mot lysken og på fremsiden av låret. Denne muskelen kan være vanskelig å tøye, derfor benyttes ofte triggerpunktsmassasje for å hjelpe til med dette.

Dette bare for å nevne noe.

Hva hvis triggerpunktsmassasjen ikke gir ønsket effekt?

Om triggerpunktsmassasjen ikke hjelper eller kiropraktoren ikke klarer å reprodusere smertene pasienten kommer for å få hjelp til, vil ofte kiropraktoren lete videre eller henvise til ytterligere undersøkelser.

En kiropraktor har full henvisningsrett til både MR/CT/ røntgen, samt spesialistundersøkelser og sykemelding.

Det skal til slutt nevnes at for å få et godt resultat av en hver type behandling, anbefales det både egentiltak og trening parallelt med behandlingsopplegget. På Fetsund Kiropraktorsenter vil vi kunne bistå våre pasienter med både behandling, egentiltak, trening og eventuelt sykemelding eller henvisning videre.

Ikke nøl med å ta kontakt om det skulle være noen spørsmål rundt dette.