Nakkesmerter – årsaker, behandling og prognose

Kiropraktorene på Fetsund Kiropraktorsenter jobber mye med akutte og kroniske nakkesmerter! Kiropraktor Marie Hermansen bruker en rekke unike, skånsomme og spesialtilpassede teknikker. Les gjerne mer om dem under behandlingsmetoder.

Nakkesmerter – årsaker, behandling og prognose.

Nakkesmerter er en vond, og for mange en ganske skremmende tilstand. Delvis fordi mange oppfatter nakken som noe skjørt og ømfintlig, men også fordi nakkesmerter kan hindre bevegelsesutslaget betydelig. Nakkesmerter kan også gi opphav til andre plager som for eksempel hodepine og svimmelhet.

Selv om nakkesmerter sjeldent er et tegn på underliggende sykdom, er det viktig å få en grundig anamnese og undersøkelse for å utelukke andre mer alvorlige tilstander.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom de vanligste årsakene til nakkesmerter, hvordan nakkesmerter ofte utarter seg, behandling og hva en kan gjøre selv  for å forebygge nakkesmerter.

Årsaker til nakkesmerter

Her har Norsk kiropraktorforening forklart de vanligste grunnene til at du får vondt i nakken:

Uspesifikke nakkesmerter: 

Disse er de mest vanlige. Disse kan oppstå etter ugunstig belastning av nakken, og kan komme av at du har forstrukket ulike typer vev, som muskler eller leddbånd. Populært kalt “kjink”, “låsning” eller “strekk”. Noen ganger trenger det ikke å ha en årsak i det hele tatt.

De kan også forårsakes og forverres av en rekke andre faktorer som for eksempel langvarig stress, nedstemthet og mangel på trening.

Nakkesmerter med nerveskade (prolaps):

Mellom hver ryggvirvel ligger det bruskskiver som fungerer som støtavlastende puter for ryggen. Disse bruskskivene består av en geleaktig kjerne og en hard hinne. Noen ganger kan skivens hinne slå sprekker og det danner seg et prolaps ved at noe av kjernematerialet siver ut. Om prolpaset berører en av nakkens nerverøtter kan det oppstå smerter i nakken og i mange tilfeller stråle nedover armen.

Whiplash/Nakkesleng:

Oppstår ved at hodet plutselig kastes hardt frem og tilbake, ofte i forbindelse med bilulykker eller idrettsskader. Dette kan føre til skader på en rekke strukturer i nakken og den forlengede ryggmarg og gi et bredt spekter av symptomer.

Andre og mindre vanlige årsaker til nakkesmerte kan være brudd, revmatisk sykdom eller kreft. Ved slike tilfeller er det viktig at du følges opp av kvalifisert helsepersonell.

Behandling av nakkesmerter – med/uten stråling i armen.

Mange som oppsøker oss her på Fetsund vil oppleve at det stråler ut i armen når de vondt i nakken. Dette kan være en prolaps eller betennelse på nerven, men noen ganger er det så enkelt som at en muskel har blitt så stram og vond at den til slutt begynner å sende signaler andre steder enn der den befinner seg, som for eksempel i armen.

Smerter ut i armen trenger ikke å være som følge av nakkesmerter.
Triggerpunkt fra armen kan imitere tiggerpunkt i forbindelse med nakkesmerter

 

Nakkesmerter kan komme sammen med triggerpunkt i skuldermuskulaturen.
Nakkesmerter kan komme sammen med triggerpunkt i skuldermuskulaturen.

Prolapser, triggerpunkter og leddlåsninger kan også eksistere parallelt.

Eksempelvis: En betennelse på nerven(e) i nakken som supplerer armen, utelukker ikke triggerpunkt og/eller låsning fra omkringliggende muskulatur- og ledd i nakken.

Heller tvert om. Muskler vil ofte stramme seg rundt en betennelse.

Riktig diagnose og god kunnskap er, essensielt når man skal bestemme seg for videre tiltak!

Våre kiropraktorer  her på Fetsund gjør alt de kan for å finne rette behandlingen for sine pasienter.

Vi bruker alltid ulike type behandlingsmetoder for å oppnå maks effekt.

Prognose nakkesmerter – blir man bra igjen?

Ja!

De aller fleste nakkesmerter går over av seg selv. Om de ikke går over av seg selv, har vi på Fetsund kiropraktorsenter mange gode og effektive teknikker for å hjelpe deg.

Dette kan inkludere alt fra Kiropraktisk manipulasjonsbehandling til Triggerpunktsmassasje samt øvelsesveiledning/ergonomitips og triks.

Hver eneste pasient er unik i sitt spesielle tilfelle og derfor vil behandling- og andre type tiltak skreddersys den enkeltes behov og ønsker.

Vi på Fetsund kiropraktorsenter samarbeider også tett med Spenst Fetsund og Fetsund Fysikalske som hjelper deg i gang med trening og ytterligere livsstils tiltak.

Som vi pleier å si, hver eneste lille ting hjelper!

Spesielt når det gjelder nakkesmerter, er det ofte mange sammenhengende tiltak som vil hjelpe i lengden.