Vondt i kjeven – årsaker, symptomer og behandling

Kiropraktorene på Fetsund Kiropraktorsenter jobber mye kjevesmerter! Kiropraktor Marie Hermansen bruker en rekke unike, skånsomme og spesialtilpassede teknikker, for å hjelpe deg å få bukt med disse plagene. Les gjerne mer om dem under behandlingsmetoder.

Har du vondt i kjeven?

Kjevesmerter er en veldig plagsom tilstand som ofte er relativt greit å gjøre noe med, om det ikke går over av seg selv.

Det er ganske vanlig å ha vondt i kjeven, men det er bare omkring 5 % av befolkningen som oppsøker hjelp for dette.

Kiropraktor Marie Hermansen er spesialtrent i å utrede og behandle forskjellige typer kjevesmerter og har sett mange pasienter med disse plagene.

Flesteparten av hennes kjevepasienter responderer meget bra på hennes behandling, råd og hjemmeøvelser.

Årsaker til kjevesmerter

 

Som alt mulig annet, kan kjevesmerter ha ulike årsaker. I denne artikkelen skal vi i all hovedsak ta for oss muskulære årsaker, samt leddproblematikk knyttet til disse plagene.

På grunn av de kompliserte oppgavene en kjeve skal utføre, er oppbygningen ganske avansert. Det er det eneste leddet i kroppen som kan bevege seg tredimensjonalt og all bevegelse på den ene siden, vil påvirke den andre.

Derfor vil mange strukturer som leddbånd, bindevev, lokale muskler, nerver, pust og tenner, kunne bidra både positivt og negativt.

Risikofaktorerer for å utvikle kjevesmerter inkluderer;

 • Stress og traumer
 • Tanngnissing
 • Feil tannstilling
 • Tungepressing
 • Nakkeplager
 • Dårlig kroppsholdning
 • Arvelige årsaker
 • Leddgikt
 • Slittasje
 • Trigeminunsnevralgi

Symptomer på kjevesmerter

 

Her vil vi først og fremst konsentrere oss om symptomene ved kjevesmerter, som kan høyst sannsynlig komme fra muskel- og skjelettsystemet.

Dette inkluderer:

 • Redusert gapeevne

  kan komme av luksert disk i kjeveleddet og/eller stramme kjevemuskler. Her er det også viktig å utelukke betennelse i tann/tannkjøtt. 

 • Klikking i kjeven før/etter åpning

  kommer av en anterior glidning/luksering av kjeveledds disken. Tilstanden er ofte smertefri, men trenger tilsyn om smerter eller redusert gapeevne skulle begynne å oppstå.

 • Vondt i ansiktet og/eller hodepine

  Kan komme fra bla. triggerpunkt i masseter muskelen, hyperton/stram temporalis muskel og/eller redusert funksjon i nakken. Dette kan være som følge av tanngnissing eller dårlig holdning

 • Sliten følelse i kjeven, spesielt om morgenen

   dette er ofte tegn på tanngnissing og i noen tilfeller dårlig/urolig søvn. Mareritt kan også gi en sliten følelse i kjeven om morgenen. 

 • Nakkesmerter

  holdning har ofte mye å si når det kommer til nakke og kjevesmerter. Dette fra et biomekanisk synspunkt.

 • Svimmelhet 

  svimmelhet som kommer fra nakken, kan også påvirke kjeven. Ved betennelse i mellomøret, blir man ofte svimmel. Betennelser i mellomøret, kan føre til lokale muskelspenninger rundt kjeven.  

 • Vondt å tygge

  når stramme og vonde muskler belastes, pluss at gapeevnen er redusert, vil dette være opphav til smerter. 

 

Dette er ganske greit å tenke på når man lurer på hva slags behandling man skal velge.

Men, våre mest observante lesere vil kanskje se at mange av symptomene/årsakene henger sammen, selv om de tilsynelatende ikke har så mye med hverandre å gjøre.
Det er derfor ofte viktig at helsepersonell som kiropraktor, fysioterapeut, tannlege, lege og psykolog samarbeider underveis i denne prosessen.

Våre kiropraktorer streber alltid etter å samarbeide med annet helsepersonell når det gjelder din helse, spesielt ved kjeveplager.

Det er mange muskler som kan gi opphav til kjeveleddsmerter, her bla masseter (2a&b), temporalis (1) og laterale/mediale pterygoideus (4&3)

 

Behandling for kjeveplager

Vår behandling  av kjeveplager er alltid tilpasset etter det som avdekkes under fysisk undersøkelse og sykehistorie.

Våre teknikker inkluderer bla triggerpunktsmassasjebindevevsmassasje og kiropraktisk manipulasjonsbehandling.

Spesifikke hjemme øvelser for kjeve, avspenningseknikker eller reponeringsøvelser for krystallsyken er også vanlig å gi.

Igjen, alt er avhengig av årsak.

 

Vurderer du en tur til oss?

Se her hva Kiropraktor Marie ønsker at du skal tenke på før, under og etter behandling av kjeven.

 

 

Kontakt oss!

Våre kiropraktorer jobber daglig med kjevesmerter og har en særdeles interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser.

Kontakt oss gjerne på telefon 46332766 – eller benytt deg av vår døgnåpne online booking.

Vi gleder oss til å hjelpe deg på vei til en bedre hverdag!

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke deg fram i vår hovedmeny.