Skuldersmerter – Årsaker, Symptomer og Behandling

Kiropraktorene på Fetsund Kiropraktorsenter se mange med skuldersmerter! Kiropraktor Marie Hermansen bruker en rekke unike, skånsomme og spesialtilpassede teknikker, for å hjelpe deg å få bukt med disse plagene. Les gjerne mer om dem under behandlingsmetoder.

Skuldersmerter + kiropraktor = sant?

Skrevet av kiropraktor Marie Hermansen, Fetsund Kiropraktorsenter

Skuldersmerter kan oppstå av ulike årsaker, som for eksempel overanstrengelse, skade, eller dårlig holdning. Det er viktig å identifisere årsaken til smerten for riktig behandling. Noen ganger kan enkle øvelser, riktig ergonomi og hvile bidra til å lindre skuldersmerter. Hvis smerten vedvarer eller forverres, kan vi på Fetsund kiropraktorsenter bidra til ytterligere hjelp.

Her er noen fun-facts ang skuldersmerter:

 • Det er estimert at ca 20-30 % av Norges befolkning opplever skuldersmerter på ett eller annet tidspunkt i løpet av livet.
 • Det utføres ca 5000 skulderoperasjoner i løpet av ett år i Norge.
 • Rundt 80000 personer oppsøker fysioterapi for skuldersmerter i løpet av ett år.
 • Ca 60000 personer oppsøker kiropraktor for skuldersmerter i løpet av ett år.
 • Rundt 30000 er sykemeldte for skuldersmerter i løpet av ett år.
 • Skuldersmerter koster staten ca 2 milliarder kroner hvert år!

Hva gjør vi så for å få bukt med skuldersmerter? Virker operasjoner eller er det bare placebo? Hvilke type øvelser virker best? Og kan en kiropraktor hjelpe like godt som en fysioterapeut?

Alt dette skal vi forsøke å svare på senere i denne artikkelen, så les videre!

Våre vanligste årsaker til skuldersmerter

 • Artrose/artritt i skulderen.

  Leddslitasje og betennelse kan medføre forkalkning (kalkskulder), bruskødeleggelse og leddbetennelse (artritt) inne i skulderen. Slike sene og ledd- forandringer kan føre til at skulderleddet ikke beveger seg som den skal og at smerter oppstår ved store eller små bevegelser.

 • Avklemmingssyndrom/subakrominale smerter

Dette er en av de vanligste grunnene til at skuldersmerter oppstår. Dette skyldes ofte betennelse/slitasje av slimpose (bursa) (r) i skulderen, senebetennelse i senene under akrominon eller                slittasje i AC-leddet.

Visuelt eksempel på subakoninale smerter. Bilde lånt fra https://mundoentrenamiento.com/pinzamiento-subacromial/
 • Muskulære triggerpunkter:

Dette er vanligere enn mange tror og det kan også gi tilstander som nevnt over! Både en fysioterapeut og kiropraktor kan hjelpe deg med disse type plagene. Enkel forklart har vi masse muskler rundt og i nærhet til skuldrene. Disse kan gjøre vondt og være opphav til triggerpunkter som gjør smertene verre og større i areal.

 • Låsninger:

Redusert funksjon i for eksempel ribben, ryggvirvlene i nedre nakke og midtrygg. Dette vil redusere bevegelsfriheten i skulderen og være opphav til mange type smerter. En kiropraktor vil være det naturlige valget om du kjenner på redusert bevegelse i nakke og brystrygg. Obs; her kan forfatteren ha ett lite bias 😉

 • Frossen Skulder (Adhesiv Kapsulitt i Skulderleddet)

Dette er en betennelse i selve “seneposen” eller kapselen som fester skulderen til skulderbladet. Tilstanden oppstår ofte etter en periode med mye vondt som har resultert i at man ikke beveger skulderen noe særlig – eller etter skulderoperasjoner. Skulderen vil være vond å ligge på om natta og plagene tar lang til å bli bukt med. Les eventuelt mer om dette her. Skulderkapsulitt har ikke veldig god effekt av behandling og kortisonbehandling bør igangsettes så for som mulig for optimalt resultat.

Skulder – symptomer som peker mot et potensielt kiropraktorbesøk

 • Smerter under trening

Skuldersmerter som forverres ved belastning, er noe en kiropraktor kan potensielt hjelpe deg med! Her vil vi ofte går gjennom hvilke bevegelser som er vonde. Basert på dette, kan kiropraktoren din bestemme hva slags øvelser du bør gjøre og hvilke du kanskje skal unngå. Kiropraktoren din kan også henvise til MR/røntgen om h*n mener det er behov.

 • Smerter i skulder OG nakke

Dette er kiropraktorens “bread and butter” og h*n vil ofte finne muskelspenninger og leddlåsninger i både nakke og brystrygg. Ved å løsne opp i disse, vil mange kjenne seg bedre ganske fort!

 • Smerter i skulder og brystrygg

Her kan ribben og ryggvirvlene i brystryggen være med å skape problemer. Mange kan også kjenne på smerter på fremsiden av brystet, som følge av at brystryggen ikke har full bevelgelse. Dette er noe som kiropraktoren gleder seg til å hjelpe deg med, fordi det ofte er en relativt rask løsning!

 • Smerter inne i skulderen 

Her kan kiropraktoren hjelpe deg med flere ting. Grundig undersøkelse vil ofte vise hvor problemet hovedsakelig sitter! Våre kiropraktorer vil undersøke og behandle etter hva de finner. Dette kan være alt fra en betennelse, til en låsning eller stram og vond muskel. Ved behov henviser vi til MR/røntgen.

 • Vondt i kjeve, nakke og skulder

For oss som jobber mye med dette, lyser dette av stress og langvarige plager. Våre kiropraktorer jobber heldigvis helhetlig, med både muskler, ledd, kropp og sinn. Derfor er det ofte et godt sted å starte hos oss.

Behandling for skuldersmerter

 • Øvelser!

Nettet florerer av råd, tips og øvelser for en vond skulder. Men, nettet har ikke undersøkt deg og satt en diagnose. Om øvelsene du allerede har forsøkt ikke virker, eller gjør ting verre, ta kontakt med oss! Vi spesial tilpasser øvelser og/eller veileder deg i forhold til om det er noe du burde/burde ikke gjøre på treningen.

 • Stressmesting!

Stillesittende stress er en av våre store syndere når det gjelder smerter i muskler og ledd. Skuldrene, nakken og kjeven er spesielt utsatt. Vi sitter stille mens vi stresser. Når vi stresser, spenner vi opp skuldre, nakke og kjeve. Dette er snakk om å være bevisst på hva man gjør i hverdagen, noe våre kiropraktorer gleder seg til å hjelpe deg med.

 • “Hands on” behandling rettet mot muskel og skjelett- systemet!

Behandling funker veldig bra, i kombinasjon med egen tiltak som nevnt over.  Våre kiropraktorer bruker flere verktøy i behandlings rommet, i tillegg til det som er nevnt over. Dette inkluderer; triggerpunktsmassasje, manipulasjonsbehandling, mobiliseringsbehandling og nålebehandling.

Hva kan du forvente deg av en behandling?

Ta gjerne en nærmere titt på Marie`s videoblogg!

Her har hun forsøkt å formidle hva hun tror og mener du bør tenke på og vite, før du oppsøker en kiropraktor for skuldersmerter.

Følg med, denne oppdateres jevnlig.

Kontakt oss!

Våre kiropraktorer jobber daglig med skuldersmerter og har en særdeles interesse i både utredning og behandling av vonde skuldre.

Kontakt oss gjerne på telefon 46332766 – eller benytt deg av vår døgnåpne online booking.

Vi gleder oss til å hjelpe deg på vei til en bedre hverdag!

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke deg fram i vår hovedmeny.